Σφίξιμο Δοντιών.
   
Ο βρυγμός ή το σφίξιμο  των δοντιών είναι μια παραλειτουργία κατά την οποία το άτομο που την κάνει, δαγκώνει ή τρίζει με δύναμη τα δόντια του χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός  λόγος.

Το άγχος, ή η συναισθηματική φόρτιση και οι υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής είναι τα κύρια αίτια αυτής της διαταραχής, η οποία μπορεί να εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε το πρόβλημα να γίνεται αντιληπτό από τον ασθενή, μπορεί όμως να εκδηλώνεται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελώντας έτσι μια αόρατη και ύπουλη πάθηση και προκαλώντας πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Όσον αφορά στα δόντια γίνεται κατανοητό ότι με τον τρόπο αυτό τα δόντια σιγά σιγά αποτρίβονται χάνοντας μέρος της οδοντικής ουσίας τους, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να έχουν χάσει σχεδόν όλο το ύψος τους, με αποτέλεσμα η αποκατάσταση τους να επιβάλλει απονευρώσεις και προσθετικές εργασίες.

Το αποτέλεσμα είναι σιγά σιγά όλη η σύγκλειση να καταστρέφεται, το πρόσωπο να χάνει το φυσιολογικό ύψος του, να πέφτουν οι γωνίες του στόματος και το άτομο να δείχνει γερασμένο. Επίσης, οι δυνάμεις που ασκούνται στα δόντια έχουν ως αποτέλεσμα μικρά κομματάκια οδοντικής ουσίας να αποσπώνται συνεχώς από τον αυχένα των δοντιών, που με τον καιρό γίνονται ολόκληρες κοιλότητες, αποδυναμώνοντας τα δόντια και προκαλώντας ευαισθησίες, ενώ δίνουν στον ασθενή τη λανθασμένη εντύπωση ότι έχουν προκληθεί από σκληρή οδοντόβουρτσα ή υπερβολικό βούρτσισμα των δοντιών.

Πέρα από τα δόντια, ο βρυγμός προκαλεί γενικότερα πρόβλημα στο στοματογναθικό σύστημα. Η κροταφογναθική άρθρωση επιβαρύνεται, οι μύες του προσώπου καταπονούνται, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται ως πονοκέφαλος και πόνος στο πρόσωπο, οι αρθρώσεις εμφανίζουν θόρυβο, ενώ υπάρχει αδυναμία για πλήρη διάνοιξη του στόματος.

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσει κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης αυτής ακόμα και όταν πιστεύει ότι δεν τον αφορά. Θεραπεία για το βρυγμό δεν υπάρχει, μπορεί όμως να ασκηθεί έλεγχος στις καταστρεπτικές δυνάμεις που ασκούνται στα δόντια με την κατασκευή ενός διαφανούς ειδικού νάρθηκα, τον οποίο φοράει ο ασθενής κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο οποίος εμποδίζει τα δόντια να ακουμπήσουν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα είναι να προστατεύονται τα δόντια, αλλά και να χαλαρώνουν οι μυς του πρόσωπου προσφέροντας ξεκούραση στον ασθενή και απαλλαγή από τους δυσάρεστους πονοκεφάλους.
 

Bookmark and Share

 
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
   
   
     
[Αρχική] - [Βιογραφικό] - [Το Ιατρείο] - [Υπηρεσίες] - [Σύνδεσμοι] - [Επικοινωνία]

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑΤΖΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΧΑΪΜΑΝΤΑ 19-22, ΧΑΛΑΝΔΡΙ