Ενδοδοντία.
   
Ενδοδοντία ονομάζεται ο τομέας της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις ενδοδοντικές θεραπείες ή αλλιώς με τις απονευρώσεις.

Το όνομα έχει προέρθει από το εσωτερικό του δοντιού, μέσα στο οποίο υπάρχει το νεύρο, που αλλιώς ονομάζεται και πολφός.

Όταν μικρόβια, λόγω τερηδόνας, εισέρθουν στο εσωτερικό του δοντιού, τότε προκαλούν φλεγμονή στο νεύρο, που εκδηλώνεται συνήθως με ανυπόφορο πόνο.

Άλλες φορές τα μικρόβια μπορεί να νεκρώσουν σιγά σιγά το νεύρο χωρίς να εκδηλωθούν συμπτώματα και κατά καιρούς το δόντι να μαζεύει πύον δημιουργώντας αποστήματα.

Και στις δυο περιπτώσεις το δόντι πρέπει να απονευρωθεί, να αφαιρεθούν δηλαδή από το εσωτερικό του όχι μόνο το νεύρο, αλλά και τα μικροβιακά προϊόντα που έχουν παραχθεί και το δόντι να σφραγιστεί με ειδικό υλικό. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και ανάλογα με το ποσοστό του δοντιού που έχει καταστραφεί, μπορεί στη συνέχεια να ακολουθήσει είτε σφράγισμα του δοντιού είτε κάποια προσθετική εργασία.

Ανάλογα με το πόσες ρίζες έχει ένα δόντι καθορίζεται και ο βαθμός ευκολίας των απονευρώσεων καθώς και ο αριθμός των επισκέψεων που θα χρειαστούν. Για παράδειγμα τα μπροστινά δόντια έχουν μια ρίζα και συνήθως απαιτούνται δυο επισκέψεις για την ολοκλήρωση της θεραπείας, ενώ οι τραπεζίτες έχουν τρία έως πέντε νεύρα κι έτσι μπορεί να χρειαστούν τρεις ή και περισσότερες επισκέψεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα δόντια μπορεί να έχουν πολύ στραβές και στενές ρίζες με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να καθαριστούν τα μικρόβια σε όλο το βάθος της ρίζας. Στις περιπτώσεις αυτές καλό είναι ο ασθενής να παραπεμφθεί σε ενδοδοντιστή, σε ειδικό δηλαδή για απονευρώσεις, καθώς ένα δόντι με  μια απονεύρωση ημιτελή μπορεί και μετά από χρόνια να παρουσιάσει αναζωοπύρωση της φλεγμονής και να χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας καταστρέφοντας και την προσθετική εργασία που μπορεί να υπάρχει στο δόντι αυτό.
 

Bookmark and Share

 
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
   
   
     
[Αρχική] - [Βιογραφικό] - [Το Ιατρείο] - [Υπηρεσίες] - [Σύνδεσμοι] - [Επικοινωνία]

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑΤΖΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΧΑΪΜΑΝΤΑ 19-22, ΧΑΛΑΝΔΡΙ