Κακοσμία.
   
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι το στόμα τους μυρίζει, μια κατάσταση η οποία τους φέρνει σε αμηχανία κατά τις κοινωνικές συναναστροφές τους.

Η κυριότερη αιτία της κακοσμίας του στόματος είναι η κακή στοματική υγιεινή. Ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, καθώς και χαλασμένα σφραγίσματα αποτελούν εστίες ανάπτυξης μικροβίων, με άμεσο αντίκτυπο στην οσμή του στόματος.

Η σωστή στοματική υγιεινή, το σχολαστικό βούρτσισμα δηλαδή, η χρήση νήματος και κάποιου στοματικού διαλύματος, καθώς και η θεραπεία των όποιων στοματικών προβλημάτων, αποτελούν τη λύση του προβλήματος.

Επίσης, το βούρτσισμα της ραχιαίας επιφάνειας της γλώσσας μπορεί να βοηθήσει, καθώς αποτελεί περιοχή προσκόλλησης εκατομμυρίων μικροβίων.

Σε ένα μικρό ποσοστό, η κακοσμία μπορεί να μην είναι στοματικής προέλευσης, αλλά να οφείλεται σε γενικά προβλήματα, όπως σε κίρρωση του ήπατος ( οσμή πτωμαΐλας ), σε μη ελεγχόμενο διαβήτη (οσμή σαν οινόπνευμα), σε νεφρική ανεπάρκεια (οσμή σαν αμμωνία ή ούρα), σε νεοπλάσματα στομάχου κ.α.

Στις περιπτώσεις αυτές  και εφόσον ο οδοντίατρος διαπιστώσει ότι  δεν υπάρχει κάποιο στοματικό πρόβλημα, που να οδηγεί στην κατάσταση αυτή, ο ασθενής θα πρέπει να παραπεμφθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας και να κάνει τις ανάλογες εργαστηριακές εξετάσεις.

Bookmark and Share

 
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
   
   
     
[Αρχική] - [Βιογραφικό] - [Το Ιατρείο] - [Υπηρεσίες] - [Σύνδεσμοι] - [Επικοινωνία]

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑΤΖΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΧΑΪΜΑΝΤΑ 19-22, ΧΑΛΑΝΔΡΙ