Λεύκανση.
   
Ένα λευκό χαμόγελο  μάς κάνει να φαινόμαστε όχι μόνο πιο όμορφοι, αλλά και πιο νέοι. Ποιος δεν έχει ζηλέψει τα κατάλευκα δόντια των ηθοποιών ή των παρουσιαστών της τηλεόρασης;

Ένας τρόπος για να κατακτήσουμε ένα τέτοιο χαμόγελο είναι η λεύκανση.

Κατά τη λεύκανση χρησιμοποιούνται ειδικά οξέα (υπεροξειδιο του καρβαμιδίου,  υπεροξείδιο του υδρογόνου), τα οποία διασπούν τις χρωστικές που υπάρχουν στο εσωτερικό του δοντιού, με αποτέλεσμα το δόντι να αποκτά την αρχική του λευκότητα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει είτε στο σπίτι  είτε στο ιατρείο. Και στις δυο περιπτώσεις ο οδοντίατρος κατασκευάζει στον ασθενή δυο ναρθηκάκια τα οποία αντιστοιχούν στην άνω και κάτω οδοντοστοιχία του ασθενή και είναι ακριβή αντίγραφα των δοντιών του. Τα ναρθηκάκια αυτά είναι πολύ λεπτά και διαφανή και μπορούν να φοριούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην αισθητική ή την ομιλία.

Σε περίπτωση που η λεύκανση γίνει μόνο στο σπίτι τότε τα ναρθηκάκια αυτά γεμίζονται με ειδικό υλικό ( υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ) και φοριούνται για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία της λεύκανσης είναι πιο αργή και ολοκληρώνεται περίπου σε διάστημα δεκαπέντε ημερών.

Εάν η λεύκανση γίνει στο ιατρείο τότε ειδικό υλικό ( υπεροξείδιο του υδρογόνου ) τοποθετείται στα δόντια και η λεύκανση ολοκληρώνεται σε μια ώρα. Στη συνέχεια ο ασθενής θα πρέπει να φορέσει τα ναρθηκάκια για πέντε μέρες μόνο για να σταθεροποιηθεί το αποτέλεσμα.

Βέβαια η λεύκανση δεν είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις.

Άτομα τα οποία καπνίζουν πολύ, πίνουν πολλούς καφέδες ή κάνουν μεγάλη χρήση ουσιών, οι οποίες περιέχουν χρωστικές όπως κόκκινο κρασί ή τσάι δεν αποτελούν ιδανικές περιπτώσεις για λεύκανση. Επίσης δόντια με μεγάλες δυσχρωμίες ή δόντια τα οποία ήταν δυσχρωμικά για διαφόρους λόγους από τη στιγμή της γέννησης δεν είναι ιδανικές περιπτώσεις για λεύκανση.

Επίσης η λεύκανση δεν είναι μόνιμη. Συνήθως το αποτέλεσμα της λεύκανσης κρατάει 2 με 3 χρόνια. Μετά το διάστημα αυτό ο ασθενής μπορεί να κάνει επανάληψη της λεύκανσης  χρησιμοποιώντας τα ειδικά ναρθηκάκια που του κατασκεύασε ο οδοντίατρος  χωρίς να επιβαρυνθεί ξανά με το κόστος όλης της διαδικασίας, αλλά επιβαρυνόμενος μόνο με την αγορά του ειδικού υλικού.

Ένα σύνηθες ερώτημα είναι αν η λεύκανση προκαλεί καταστροφή των δοντιών. Η απάντηση είναι όχι, εφόσον ακολουθηθούν οι οδηγίες του οδοντιάτρου και γίνει χρήση του υλικού με μέτρο. Διαφορετικά σίγουρα μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
 

Bookmark and Share

 
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
   
   
     
[Αρχική] - [Βιογραφικό] - [Το Ιατρείο] - [Υπηρεσίες] - [Σύνδεσμοι] - [Επικοινωνία]

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑΤΖΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΧΑΪΜΑΝΤΑ 19-22, ΧΑΛΑΝΔΡΙ