Ουλίτιδα.
   
Με τον όρο ουλίτιδα εννοούμε  την παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία.

Οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή και στην ύπαρξη μικροβιακής πλάκας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται και σε γενικά αίτια, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η εγκυμοσύνη, η λευχαιμία, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η έλλειψη βιταμινών κ.α. Εκτός από την αιμορραγία μπορεί να υπάρχουν και κάποια άλλα ευρήματα, όπως μεταβολή του χρώματος και της υφής  των ούλων (πιο εξέρυθρα και πιο λεία), κακοσμία, ύπαρξη πόνου, οιδήματος ή αλλαγή στη γεύση.


Η θεραπεία της ουλίτιδας, όταν αυτή οφείλεται σε μικροβιακή πλάκα, συνίσταται στην απομάκρυνσή της από τον οδοντίατρο σε μία ή περισσότερες επισκέψεις, στη χορήγηση ειδικού στοματικού διαλύματος για κάποιο χρονικό διάστημα και στην τήρηση κανόνων σχολαστικής υγιεινής από τον ασθενή. Εάν όμως η μικροβιακή πλάκα είναι ελάχιστη, ώστε να μη δικαιολογείται η ύπαρξη ουλίτιδας, τότε η ουλίτιδα οφείλεται σε άλλους παράγοντες και συνεπώς αυτοί θα πρέπει να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, στο  σημείο αυτό θα πρέπει να κάνουμε μία ιδιαίτερη αναφορά στην ουλίτιδα εγκυμοσύνης. Οι μεταβολές, που συμβαίνουν στις ορμόνες του φύλου την περίοδο αυτή, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ουλίτιδα με συμπτώματα έντονη αιμορραγία, αύξηση του όγκου των ούλων, μερικές φορές ακόμα και δημιουργία μικρών αποστημάτων. Για το λόγο αυτό οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφαρμόζουν άριστη στοματική υγιεινή και να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.                 

 

Bookmark and Share

 
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
   
   
     
[Αρχική] - [Βιογραφικό] - [Το Ιατρείο] - [Υπηρεσίες] - [Σύνδεσμοι] - [Επικοινωνία]

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑΤΖΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΧΑΪΜΑΝΤΑ 19-22, ΧΑΛΑΝΔΡΙ