Περιοδοντίδα.
   
Η περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος που προκύπτει από την αθεράπευτη ουλίτιδα.

Στη νόσο αυτή η φλεγμονή δεν εντοπίζεται μόνο στα ούλα, αλλά έχει επεκταθεί και κάτω από αυτά. Τα ούλα αποκολλούνται από τα δόντια με αποτέλεσμα τη δημιουργία θυλάκων ( κοιλότητες σε σχήμα τσέπης ), στους οποίους συσσωρεύονται μικρόβια. Τα μικρόβια παράγουν τοξίνες και καταστρέφουν τους ιστούς γύρω από τα δόντια και κυρίως το κόκαλο, που τα στηρίζει. Έτσι τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται με τραγική κατάληξη την απώλειά τους.
 
Από τις συνεχείς απώλειες των δοντιών στο στόμα, δημιουργούνται κενά που θα αποκατασταθούν με πολύ κόπο, προσπάθεια από τον οδοντίατρο και φυσικά με σημαντικό χρηματικό κόστος.

Αν η κατάσταση αφεθεί στη μοίρα της, θα έχουμε δυσάρεστα επακόλουθα, όπως διαταραχές της σύγκλεισης (του τρόπου δηλαδή που αρθρώνουν τα πάνω με τα κάτω μας δόντια), της ομιλίας, στομαχικές ενοχλήσεις από την πλημμελή μάσηση των τροφών, αισθητικά προβλήματα και επιπτώσεις στην ψυχολογία του ασθενή, ο οποίος επηρεάζεται στην προσωπική, την επαγγελματική και την κοινωνική του ζωή από την άσχημη εικόνα του στόματός του. Όλα αυτά βέβαια, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν όλοι μας μαθαίναμε από μικροί να βουρτσίζουμε σωστά και σε τακτική, καθημερινή βάση τα δόντια μας.
Το «κλειδί» για την πρόληψη της νόσου είναι το σωστό βούρτσισμα, δηλαδή η έγκαιρη και επιτυχημένη απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων τροφής από τις οδοντικές επιφάνειες  μετά το κάθε γεύμα. Για το λόγο αυτό, εκτός από το βούρτσισμα με την οδοντόβουρτσα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται επιπλέον οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, ενώ κεφαλαιώδους σημασίας είναι να μην παραλείπεται το καθάρισμα των δοντιών το βράδυ.

Το βούρτσισμα εκτός από τη συνεισφορά του στην υγεία δοντιών και ούλων, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ατομικής μας υγιεινής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά, από την ηλικία του ενός έτους και μετά θα πρέπει να βοηθηθούν από τους γονείς και το γιατρό, προκειμένου να εξοικειωθούν.  


 
 

Bookmark and Share  

 
 
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
   
   
     
[Αρχική] - [Βιογραφικό] - [Το Ιατρείο] - [Υπηρεσίες] - [Σύνδεσμοι] - [Επικοινωνία]

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑΤΖΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΧΑΪΜΑΝΤΑ 19-22, ΧΑΛΑΝΔΡΙ