Συμβουλές - Πρόληψη.

Το σωστό βούρτσισμα.
 
   
Το βούρτσισμα δεν είναι αρκετό για καθαρά δόντια, αν δεν το κάνετε με σωστό τρόπο. Για αυτό το λόγο, θεμιτό είναι να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος που θα συνεισφέρει στο αποτέλεσμα για υγιή δόντια.  

 

toothbrush,bristles,hygiene

     

 

 

Τοποθετήστε την οδοντόβουρτσα πάνω στα δόντια με τέτοιο τρόπο ώστε οι ίνες να εφάπτονται των ούλων και να σχηματίζουν γωνία 45ο με το επίπεδο των δοντιών. (Βλέπε διπλανή εικόνα.)

Οι κινήσεις της οδοντόβουρτσας θα πρέπει να είναι με φορά από τα ούλα προς την κορυφή των δοντιιών, για να απομακρυνθεί η πλάκα από την σχισμή ούλων - δοντιών.

 

Picture

Επαναλάβατε την διαδικασία για κάθε ένα από τα δόντια. Αφού βουρτσίσετε την εξωτερική επιφάνεια στην άνω και κάτω σιαγόνα συνεχίστε με την ίδια τεχνική και στις εσωτερικές επιφάνειες.

 

 

Βουρτσίστε τις μασητικές επιφάνειες των δοντιών κάνοντας οριζόντιες κινήσεις. Τέλος, μπορείτε να βουρτσίσετε τη γλώσσα σας για να απομακρύνετε τα βακτήρια.

Illustration of how to brush the tongue

Να θυμάστε ότι το σωστό βούρτσισμα διαρκεί περίπου 2 - 3 λεπτά και πρέπει να επαναλαμβάνεται το λιγότερο 2 φορές τη μέρα.

Η σωστή χρήση του νήματος.
 

Τα δόντια σας δεν αποτελούνται μόνο από την μπροστά και την πίσω επιφάνεια αλλά και από την επιφάνεια ανάμεσα στα δόντια όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνεται χρήση του οδοντικού νήματος     ( με τρόπο που παρουσιάζεται παρακάτω ), για την πλήρη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας.

 

 

Κόψτε 45 - 50 εκατοστά νήματος και τυλίξτε 30 εκατοστά γύρω από το μεσαίο σας δάκτυλο. Τυλίξτε την άλλη άκρη στο μεσαίο δάκτυλο του άλλου χεριού όπου και θα τυλίγετε σιγά-σιγά το νήμα.  

Κρατήστε το νήμα με τον δείχτη και τον αντίχειρα αφήνοντας 3 εκατοστά ανάμεσα στα χέρια, όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα, διατηρώντας παράλληλα το νήμα τεντωμένο.

 

Οδηγήστε το νήμα στα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια κινώντας το απαλά εμπρός-πίσω. Οι βίαιες κινήσεις μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σας και γι' αυτό θα πρέπει να τις αποφεύγετε.

     
 

Όταν το νήμα φτάσει στα ούλα, λυγίστε το σε σχήμα C πιέζοντάς το πάνω στο δόντι. Οδηγήστε το ανάμεσα στα ούλα και το δόντι μέχρι να νιώσετε αντίσταση.

 

Διατηρώντας το σχήμα C το νήματος, με παλμικές κινήσεις καθαρίστε την πλευρά του δοντιού. Επαναλάβατε την διαδικασία για το κάθε ένα δόντι χρησιμοποιώντας κάθε φορά μία καθαρή περιοχή του νήματος.

     

Μην απογοητευτείτε εάν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη φορά. Η χρήση του νήματος είναι μια διαδικασία την οποία μπορείτε να μάθετε.

Τα ούλα σας μπορεί να ματώσουν τις πρώτες μέρες κατά τη διάρκεια της χρήσης του νήματος. Η αιμορραγία όμως αυτή θα σταματήσει εφόσον απομακρυνθεί η οδοντική πλάκα.

 
Και μερικές χρήσιμες συμβουλές...

-Πλένετε τα δόντια σας καθημερινά μετά από την κατανάλωση κολλώδων και πολύ σακχαρούχων τροφών και πριν κοιμηθείτε. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σάλιο, που αποτελεί φυσικό αυτοκαθαριστικό παράγοντα, ελαττώνεται και οι τροφές που μένουν στο στόμα, είναι διπλά καταστροφικές.

-Χρησιμοποιείστε οδοντόβουρτσα μέτριας σκληρότητας, με μικρή κεφαλή, ώστε να φτάνει  στις οπίσθιες περιοχές του στόματος. Μη βάζετε υπερβολική δύναμη στο βούρτσισμα. Είναι αστείο, αλλά πολλοί άνθρωποι τρίβουν με τόση μανία τα δόντια τους, που με την πάροδο των χρόνων τα καταστρέφουν.

-Μετά το βούρτσισμα των δοντιών, συνεχίστε τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια.

-Μην ξεγελιέστε, κανένα στοματικό διάλυμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σωστό καθάρισμα των δοντιών. Εάν όμως θέλετε να χρησιμοποιείτε κάποιο διάλυμα, προτιμείστε κάποιο  που δεν περιέχει οινόπνευμα. Η μακροχρόνια χρήση διαλυμάτων ,που περιέχουν οινόπνευμα, όπως η λιστερίνη, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος, ειδικά σε καπνιστές.

-Μην πλένετε τα δόντια σας μετά από κατανάλωση αναψυκτικών ή όξινων τροφών, όπως οι χυμοί φρούτων, γιατί τα οξέα που περιέχουν, μπορούν να φθείρουν την αδαμαντίνη. Είναι καλύτερο να τα ξεπλένετε με λίγο νερό.

-Αποφεύγετε να καταναλώνετε σακχαρούχες τροφές κατά τη διάρκεια μεγάλων διαστημάτων, όπως  καφέ, αναψυκτικά ή καραμέλες. Όσο πιο γρήγορα τα φάτε, τόσο μικρότερη θα είναι η επίδρασή τους στα δόντια σας.

-Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο, όταν βλέπετε ότι τα ούλα σας ματώνουν. Έχετε κάποιο πρόβλημα στα ούλα και είναι καλύτερο να το προλάβετε στην αρχή.

-Μην αφήνετε ένα δόντι να πονάει για πολύ καιρό. Όταν ένα δόντι πονάει αυτόματα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι ημερών, η μόνη θεραπεία είναι η απονεύρωση, ακόμα και αν δεν έχει χαλάσει έως το νεύρο.

-Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας κάθε εξάμηνο για καθαρισμό, φθορίωση και κλινική εξέταση. Οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν έχει ξεκινήσει, είναι σίγουρο ότι θα το προλάβει   πριν γίνει σοβαρό.

-Εάν βλέπετε στο στόμα σας λευκές ή ερυθρές βλάβες, που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν επουλώνονται και δεν αποκολλώνται, όταν τις πιέζετε, απευθυνθείτε στον οδοντίατρο σας, ειδικά εάν είστε καπνιστής και έχετε περάσει την ηλικία των σαράντα. Μπορεί να πρόκειται για προκαρκινικές βλάβες και η  αφαίρεσή τους να σας σώσει τη ζωή. Ζητείστε από τον οδοντίατρο σας στην κλινική εξέταση, να εξετάσει όχι μόνο τα δόντια σας, αλλά και το βλεννογόνο του στόματος.

-Εάν παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη, ή κάποιο άλλο αντιπηκτικό και πρόκειται να κάνετε εξαγωγή δοντιού ή κάποια άλλη χειρουργική επέμβαση στο στόμα, σταματήστε τα  4 μέρες πριν κάνετε την επέμβαση και μία εβδομάδα μετά. Διαφορετικά, θα προκληθεί αιμορραγία, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

-Εάν έχετε κάποιο είδος καρδιακής ανεπάρκειας, όπως παθολογικό φύσημα, πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας ή έχετε σακχαρώδη διαβήτη, που δεν είναι ρυθμισμένος, πριν από καθαρισμό δοντιών ή εξαγωγή θα πρέπει να πάρετε αντιβίωση διαφορετικά διατρέχετε τον κίνδυνο να πάθετε ενδοκαρδίτιδα ή κάποια άλλη λοίμωξη. Προτεινόμενη δόση είναι τα 2gr amoxil μία ώρα πριν την οδοντιατρική εργασία για τους ενήλικες.

Bookmark and Share
 
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
   
   
     
[Αρχική] - [Βιογραφικό] - [Το Ιατρείο] - [Υπηρεσίες] - [Σύνδεσμοι] - [Επικοινωνία]

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑΤΖΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΧΑΪΜΑΝΤΑ 19-22, ΧΑΛΑΝΔΡΙ