Θεραπεία Περιοδοντίδας.
   
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας εξαρτάται από το πόσο προχωρημένη είναι και μπορεί να είναι συντηρητική ή να περιλαμβάνει και κάποιες χειρουργικές θεραπείες. Η συντηρητική θεραπεία ξεκινάει με καθαρισμό των δοντιών και λήψη περιοδοντογράμματος, ενός ειδικού δηλαδή ιστορικού, στο οποίο σημειώνονται όλα τα δόντια της στοματικής κοιλότητας, που παρουσιάζουν θυλάκους, καθώς και το μέγεθος και η ακριβής θέση των θυλάκων αυτών.

Στη συνέχεια και σε διάστημα τριών με τεσσάρων επισκέψεων γίνεται ριζική απόξεση, σχολαστικός καθαρισμός δηλαδή της μικροβιακής πλάκας, που υπάρχει στις ρίζες των δοντιών, που εμφανίζουν τους θυλάκους. Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα και οι θύλακοι δεν εξαλειφθούν, τότε μετά από ενάμισι μήνα πραγματοποιούμε κάποιες μικροεπεμβάσεις στα ούλα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το οδοντιατρείο συνεργάζεται με ειδικό περιοδοντολόγο, ο οποίος πραγματοποιεί τις χειρουργικές επεμβάσεις, εφ όσον χρειαστούν.

Οι νέες περιοδοντικές θεραπείες, χειρουργικές ή μη, με ταυτόχρονη χορήγηση αναισθησίας και αναλγητικών, έχουν κάνει την θεραπεία των ασθενών αρκετά ανώδυνη και άνετη. Ακόμα και σε χειρουργικές επεμβάσεις τις περισσότερες φορές οι ασθενείς γυρνάνε στις καθημερινές τους υποχρεώσεις την ίδια ή την επόμενη μέρα.

Σε περίπτωση απώλειας δοντιών λόγω περιοδοντίτιδας, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, με την κλασσική προσθετική και με τα εμφυτεύματα. Έτσι ο οδοντίατρος μπορεί να φτιάξει μια γέφυρα για περιπτώσεις απώλειας ενός η λίγων δοντιών ή ακόμα και μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες για απώλεια πολλών ή όλων των δοντιών. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας τα οδοντικά εμφυτεύματα, προσφέροντας μια λύση πού ικανοποιεί και τις πιο υψηλές απαιτήσεις των ασθενών τόσο σε αισθητική όσο και σε λειτουργικότητα.           

Βέβαια  θα πρέπει να τονιστεί ότι όταν η περιοδοντίτιδα είναι προχωρημένη, η θεραπεία δεν μπορεί να αποκαταστήσει το οστό, που έχει καταστραφεί, αλλά έχει ως σκοπό τη διακοπή της εξέλιξής της και την παραμονή των δοντιών, που έχουν απομείνει στο στόμα για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό ασθενείς με περιοδοντίτιδα δεν πρέπει να παραμένουν για χρόνια χωρίς θεραπεία, γιατί εάν η καταστροφή του οστού είναι πολύ μεγάλη, τότε θα είναι αδύνατη και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων, που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της οδοντοφυίας.  
 

Bookmark and Share

 
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
 
   
   
     
[Αρχική] - [Βιογραφικό] - [Το Ιατρείο] - [Υπηρεσίες] - [Σύνδεσμοι] - [Επικοινωνία]

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑΤΖΗ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ -ΧΑΪΜΑΝΤΑ 19-22, ΧΑΛΑΝΔΡΙ